12 Aralık 2010 Pazar

İlginç Bir Bilim Gerçeği.

,
   Sosyofikir farklı bir konuya değiniyor.Bu seferde bilimi size gerçek hayatta öğretiyor.

Not:Öncelikle bu deneyi yaparken dikkatli olmanız gerekiyor.Bizim dediğimiz şey çay içerken elinizi çaya dokunduramazsınız ama o çayı içebilirsiniz.Yani biz size bunun farkının aslında bilimsel bir gerçek olduğunu anlatmak istiyoruz.
      Öncelikle lavaboya gidiyoruz. Veya mutfak. Sıcak suyu açıyoruz. Ve su en sıcak konuma gelene kadar bekliyoruz. En sıcak anında elimizi değemiyoruz değil mi arkadaşar. Peki elimizi değemediğimiz sıcaklıktaki bir suyu (çok sıcak yani) ağzımıza alabilirmiyiz?  Tabii ki alabiliriz fakat buraki olay farklı. Elinizle değdiğinizin yarısı kadar bir sıcaklık hissedeceksiniz ağzınızdaki suda.. Yani burada anlatmak istedğim kaynar suya elimizle dokunamıyoruz bile.
Ama ağzımızda o su o sıcaklığın yarısı kadar oluyor. Tekrar ağzımızdan elimize döktüğümüzde aynı sıcaklıkta elimizi yaktığını göreceğiz.Deneyebilirsiniz. Kaynar sıcaklıkta bir suyu ağzınıza alın.(pipetle vs olabilir) O kadar sıcak olmadğını hissedeceksiniz. Ama ağzınızdaki suyu elinize dökün. Ne kadar sıcak olduğunu hissedeceksiniz. Fakat su çok kaynar olmalı. Bir şekilde suyu ağznıza alın.
Evet banada biraz saçma geldi ama paylaşayım dedim biraz ilginç.
Buradaki olayı bilen bir arkadaş varsa söylesin. Vücut sıcaklığıyla alakalı olabilir mi aceba? Eğer öyle ise elimizide yakmaması gerekir 

5 yorum to “İlginç Bir Bilim Gerçeği.”

  • 12 Aralık 2010 12:57
    Adsız says:

    Peki sen denedin mi bunu ??

    delete
  • 12 Aralık 2010 13:02
    Atakan says:

    Ya ben şeyden bahsediyorum.Çay örneği işte içebiliyorsun ama dokunamıyorsun.

    delete
  • 12 Aralık 2010 13:09
    Adsız says:

    Ama ben kaynar sıcaklıktaki suya dokunabiliyorum

    delete
  • 20 Aralık 2010 01:47
    Noxy says:

    bu olay tamamen vücudumuzdaki ısı almaçlarının dağılımıyla alakalıdır, yani insan vücudunun her farklı bölgesinde farklı sayıda ısı almacı vardır. örneğin soğuktada ellerimiz üşür ama yüzümüzün üşüdüğünü hissetmeyiz. kulaklarınızın üşüdüğünü hissedebilirsiniz ama yanaklarınızın üşüdüğünü daha az hissedersiniz. çünkü yanaklarınızdaki ısı almacı oranı azdır. aynı zamanda dilimizdeki ısı almacı oranıda az seviyededir. yani içtiğiniz su zaten kaynar sudur ama beyniniz suyun sıcaklığının yarısı kadar uyarı alır. Bunun sebebi ise dilimiz bu tür sıcak ve soğukluk değişikliklerine daha az duyarlıdır. bu konuyu ilkokul 7. sınıfta öğretiyorlar fen bilgisi kitaplarınızı açıp bakabilirsiniz.

    Noxy - http://www.n-xy.com

    delete
  • 21 Aralık 2010 14:04
    Atakan says:

    Haklısın Noxy bu yazı direkt arkadaşın dökümanından olduğu için cevabını bildiğim halde bu konuyu yazdım. Dediğin gibi önceki bilgilerimizle çok rahat cevaplandıracağımız bir sorudan bahsediyoruz.

    delete

Yorum Gönder

Destekçilerim.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ZC_qiWUzR7GtJM:http://img138.imageshack.us/img138/9834/imt.png

Duyurular

  • Sitemiz en iyi Mozilla Firefox internet tarayıcısında görünür.
Sosyofikir Hizmet Noktası Sadece Bu Platform'da Mevcuttur.