29 Kasım 2010 Pazartesi

Hacker Olmak...

,
http://yenisafak.com.tr/resim/site/hacker29974322296f850fby.jpg         Öncelikle ben ne hacker nede hackerlığın felsefesini yazmış biri değilim. Google ‘da bazı arkadaşlarımız hacker nasıl olurum, hacker olmak istiyorum gibi cümleler aratıyorlar, bu makaleyi bu arkadaşlarımıza hitaben yazdım. Hacker diyince çoğu kişinin aklına zararlı, başkasının sistemine gizlice sızan ve ortalığı birbirine katan zararlı bir sanal terminatör geliyor  .Oysaki Hackerların iyiside kötüsü de vardır.  Çeşitli firmalara ve şahıslara güvenlik danışmanlığı yapan, sistemdeki açıkları kapatan hackerlara beyaz şapkalı hacker denir.Zevk amacıyla yada maddi kaygılar güderek çeşitli sistemlere sızan ve zarar veren hackere siyah şapkalı hacker denmektedir.Bu açıklamadan görüldüğü gibi her hacker kötü değildir.
Hack her insanın yapacağı bir iş değildir. İşte Hacker olabilmek için olmazsa olmazlar :
  • Açıkları kendisi bulur, başkasının bulduğu açıkları kullanarak hack yapmaya çalışmaz. Başkasının açıklarını kullanarak hack yapan kişi lamerden başka birşey değildir ve ezik kişilerdir .
  • Açık bulabilmesi için bir programlama dili kesinlikle bilmelidir. Programlama dili bilmeden açık bulunamaz. Her programlama dili bilende hacker olamaz, hack daha öncede dediğim gibi zeka işidir.
  • Herşeyden önemlisi hacker azimli ve çalışkandır.
Google ‘da hacker nasıl olurum diye aratan arkadaşlara tek bir cevabım var : Önünüzde yürümeniz gereken epey bir yol var .




Hacker Olmak

Bir insanın hacker olabilmesi için hazırlanmış kriterler, tanımlanmış yetenekler veya şartlar yoktur. Hacker'lığın doğasında kritere sebep olacak yarım ya da tamamlanmış, dikkate alınmaya değer hiçbir olgu yoktur. Temel olan kişisel hacker özelliği, hacker'ların meraklı ve bilgiye susamış olmalarıdır. Bunda ve diğer ilkelerde, örneğin sınırsız bir bilgiye erişimde, alt yapıyı oluşturmada hacker kendi inançlarını oluşturur.
Anlıyoruz ki, her hacker kendinden daha tecrübeli bir hacker'ın yol göstermesi doğrultusunda yardım alacaktır. Ki, bu hacker göz önünde ya da başka bir yerde olabilir. Bu hacker'lığın doğasıdır. Konuya geçmeden önce gerekli yerleri vurgulamak istiyorum:

1. Hiç kimse size hacker olmayı öğretemez. Sadece sen kendi kendine gerekli olan becerilerini keşfedersin. Sadece kendin yeteneklerini geliştirebilir ve ufkunu genişletebilirsin. Hiç kimse bunu senin için yapamaz. Gerçek bir hacker olmanın anlamı bilgileri, kendinin en iyi olduğunu varsayarak keşfetmektir. "Hacker içgüdüsü" ne sahip olmadan hayatta kalmanız mümkün değildir. Burada, Türkiye'de, üzülerek söylüyorum ki çok şanssızız. Ama umarım ki güzel bir şekilde değişecek bunlar. Ve hepimiz için güzel günler gelecek..
2. Hiçbir şey yaklaşımlara tercüman olamaz. Her şeyi en iyi şekilde araştırmalı ve öğrenmeli. Bazıları ticaretin hileli yollarını kullanmakta. Asıl yaklaşımlar insanların beyinlerinde kopar. Bilgi ticaretinde en iyiyi ele geçirmek için gereğinden çok "how to" okumalı ve asıl cevherin insanın hayal gücünde ve kendi doğasında olduğunu unutmamalıyız.
3. Hack beyninin bir parçasıdır. Uzun bir hayat deneyimi gibidir. Gece uçuşu gibi değildir. Hack sanatı, asla teknoloji ve elektronik sistemlerle kısıtlanmayacaktır. Senin yaklaşımın, koruyuculuğun sebeplerini anlamak, tarif edilemeyecek olgular bulmak ve her şeyin imkanlı olduğuna inanmaktır.

Bugün "hacker" terimi bilgisayar toplumunda tanınmış, okur yazar, belli bir seviyenin üzerinde bilgiye sahip, bilgisayarları kolayca ele geçirebilen, teknoloji ile ilgilenen insanlar için kullanılıyor. Bu gerçekten de kelimenin anlamıdır zaten. Okuduğum bir yazıdan alıntı yapmak istiyorum:
"Sayılı çalışmalar "hacker" terimi arıtmak içindir (orijinal onurlu kimliğine kavuşturmak için). Bu söz bazı "boş" diye nitelendirdiğimiz kişiler tarafından eleştirildi. Yine de ben "hacker" terimini gururu ve onuru temsil etmek için kullanıyorum. Ve bu text'i başından sonuna kadar okuyan bilgili insanlar için de..
Bir hacker aşağıda saydığım özelliklere sahip olandır:

+ Bir kişiyi "hacker" olarak adlandırabilmemiz için o kişinin "bilgi" ile arasında çok özel bir iletişim olmalı, bilgisayar alanında üstün olmalı ve bu kişi üstünlüğünü kanıtlayacak büyük yeteneklere sahip olmalıdır.
+ Hacker öyle bir insandır ki, yerinden oynamayacak azme ve bilgiye susamışlığı vardır. Ve bunu emin olduğu yolda doğru bir şekilde istikrarlı olarak kullanır.
+ Onlar hevesle programlama yaparlar (saplantı derecesinde). Programlama hakkında teoriler kurarlar. Programlama dillerini bilirler, geniş ölçüde UNIX'in ve diğer işletim sistemlerinin içini dışını bilerek çalışırlar.
+ Onların güçlü ve yıkılmayacak hırsları vardır ve detayları keşfetmekten, programlanabilir sistemlerin karanlık alanlarında olmaktan hoşlanırlar. Yeteneklerini nasıl geliştireceklerini bilirler, küçük bazen gerekli olacak bilgileri öğrenen birçok kullanıcıya karşı. Bu deneylerin yapılışında daha ortaya çıkmamış özellikleri ima eder. Kontrolün sinirini ve geri dönülmezliğin bulunmayacağını belirtir (Bu daha önce olumlu yollarda kullanıldı ve kullanılabilir, ama kötü niyetli olarak da kullanıldı ve sorumluluk kabul edilmeyen bir yol).
+ Üstesinden gelinen yaratıcılığın entellektüelliğinden hoşlanırlar ya da tanımlanabilir limitlerinden ve tüm sistemin yeteneklerini ne yapabileceğini görmekte heveslidirler.
+ Bunlar aktif olarak internet'i içerirler ve TCP/IP uyarlamalarını ve protokollerini tamamen anlamış firmalarla yanyana durarak güvenliği konu ederler.
+ Bir sistemi kırmak bir hacker için heyecan vericidir. Bu, yapılanlara karşı meydan okumadır. Sistemi içerinden keşfetmek hacker'a hoşnutluk verir. Daha config edilmemiş hareketlilikleri görmek, bug'ları, işletim sisteminin içindeki boşlukları ve o anda o makineye istediklerini yapabileceklerini düşünmek hacker'a inanılmaz duygular yaşatır. Artık sistemde meydan okuma bitmiştir ve sıra başarıyla kırma olayına gelir.
+ Sistemde bulunan hacker'ların, sistemde onların loglarını temizleyecek olan, logların kenarındaki herhangi bir datayı değiştirmeleri hacker ahlakına karşıdır. Onların, kötü niyetli bazı cracker'lar gibi bu dataları yok etmek için arzu ya da ihtiyaçları yoktur. Onlar o sistemde, sistemi keşfetmek ve daha çok bilgi öğrenmek için vardır.


2 yorum to “Hacker Olmak...”

  • 11 Aralık 2010 13:04
    baDsectQr says:

    güzel yazı tebrik ederim :)

    delete
  • 27 Aralık 2010 06:19
    Adsız says:

    çok güzel yazı tebrik ederim. son günlerde de etik hackerlık moda. Şirketlerde iş bulabilmek için yapılan legal hackerlık. Hatta eğitim seti bile var. İncelemek ve indirmek isterseniz
    aşağıdaki adresten adresten bakabilirsiniz.

    http://bit.ly/f2ncmz

    delete

Yorum Gönder

Destekçilerim.

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ZC_qiWUzR7GtJM:http://img138.imageshack.us/img138/9834/imt.png

Duyurular

  • Sitemiz en iyi Mozilla Firefox internet tarayıcısında görünür.
Sosyofikir Hizmet Noktası Sadece Bu Platform'da Mevcuttur.